Tros- og religionsfrihed: Den globale udvikling i 2015

af Jonas Adelin Jørgensen

I den seneste rapport fra den amerikanske regerings kommission for international religionsfrihed, USCIRF, som udkom 2. maj i år, ser udviklingen dyster ud[1].

De nordkoreanske slavelejre, det store antal flygtninge fra Syrien og Irak drevet af religiøs forfølgelse, samvittighedsfanger i kinesiske, pakistanske og iranske fængsler, spændinger og vold mellem religiøse grupper i Chad-sø-bassinet, diskrimination af rohingya muslimer i Burma, husarrest til religiøse ledere i Eritrea, og den fortsatte diskrimination af jøder og muslimer i Europa er blot nogle af de temaer, som rapporten nævner.

Rapporten bekræfter det billede, som vi kender fra medierne i forhold til IS’s fremfærd i Syrien og Irak: henrettelser, voldtægter, sex-slaver, kidnapning af børn, ødelæggelse af moskeer, kirker og klostre, og tvangsomvendelser er hverdag i Levanten. Den koordinerede voldelige fremfærd i forhold til yazidier, shiiter og kristne fra IS’s side er af EU såvel som den amerikanske udenrigsminister John Kerry blevet betegnet som folkemord.

I Nigeria har den politiske udvikling og spændingen mellem det muslimske nord og det kristne syd kun forværret forholdene for befolkningen i den nordlige del, hvor Boko Haram hærger. Med det nigerianske militærs manglende evne og vilje til at trænge Boko Haram tilbage har bevægelsen formået at udvide deres kontrol i den nordlige del af Nigeria og tilstødende lande.

I den Centralafrikanske Republik er 80% af den muslimske befolkning flygtet af frygt for såkaldt kristne anti-balaka militser. Kampe og hævnangreb mellem muslimske og kristne grupper har kostet hundredevis livet, og 417 ud af landets 436 moskeer er ødelagt.

I Europa kalder vi det for en flygtningekrise. Men for mange af de migranter og asylansøgere, som ankommer, er manglende tros- og religionsfrihed en af de vigtige grunde til at bevæge sig væk fra deres egne lande og til Europa. De to største grupper af flygtninge i Europa kommer netop fra Syrien og Irak og fra Eritrea og Vestafrika.

Men heller ikke i Europa står det overalt godt til i forhold til tros- og religionsfrihed: Rapporten gør opmærksom på, at xenofobiske og anti-islamiske politiske bevægelser har medvind, og bidrager til en hadefuld retorik i forhold til de mest udsatte – flygtningene. Ekstremistiske islamiske grupper udnytter dette i deres rekruttering af unge muslimer, og har i 2015 haft held til at gennemføre flere terrorangreb. Målene har været jødiske supermarkeder (Paris, januar 2015) og synagoger (Købehavn, februar 2015) såvel som sekulære vestlige mål (København, februar 2015, Paris, november 2015) og medier (Paris, januar 2015).

Der er en overordnet og vigtig pointe i rapporten er, at der er en rød tråd fra samvittighedsfanger i kinesiske og pakistanske fængsler, over IS’s og Boko Haram’s fremfærd, til flygtningekrise og terrorangreb i Europa. Den røde tråd er manglende tros- og religionsfrihed, som udgør en af rødderne i de komplekse og forskellige problemstillinger, som rapporten oplister. I de krige og følgende humanitære katastrofer, som vi i disse måneder og år er vidne til, er manglende respekt for tros- og religionsfrihed derfor en af de vigtige tråde. Tros- og religionsfrihed er derfor en rettighed, hvis krænkelse bør føre til markante reaktioner også fra dansk side, uanset hvilken farve den danske regering har.


SIDSTE NYT

Ny generalsekretær i Dansk Missionsråd

Tirsdag, 26. November 2019

Henrik Sonne Petersen er ny generalsekretær for Dansk Missionsråd Henrik...

DMRs efterårsrepræsentantskabsmøde 18. november 2019

Onsdag, 2. Oktober 2019

Danske missionsorganisationers fremtid Dato og sted: Mandag d. 18. november...

Modtag Det Danske Missionsselskabs historie

Mandag, 8. April 2019

Modtag Det Danske Missionsselskabs historie SUBSKRIPTIONSTILBUD DET DANSKE MISSIONSSELSKABSHISTORIE v....

Tilmelding til nyhedsbrev

Bestil Ny Mission

logo neg

Følg med på

facebook

 

Dansk Missionsråd | Peter Bangs Vej 5B | 2000 Frederiksberg | Tel:+45 3961 2777 | E-mail: dmr@dmr.org
Bankkonto til bidrag: Danske Bank reg.nr. 4190 konto 10850789