Kronik: Når religion er problemet, er den også løsningen

Den 28. marts havde biskop i Lolland-Falsters Stift, Steen Skovsgaard en kronik i Politiken om religions betydning for udenrigspolitik. ”Det er på tide, at vi erkender, at hvis religionerne er en del af problemet, så er de nødvendigvis også en del af løsningen” skriver han.

I kronikken skriver Steen Skovsgaard om sine oplevelser som en del af en dansk delegation af religiøse ledere i Cairo og om deltagelsen i et topmøde i Wien under Mohammed-krisen. Til begge turer var han afsted på invitation af Udenrigsministeriet. Under sin rejse oplevede han, hvordan religiøse ledere fint kan snakke sammen, og hvordan delegationens besøg var med til at gyde olie på vandene.

Han skriver blandt andet: ”Stormuftien og jeg skulle give hånd. Her gik fotograferne helt amok, og vi blev badet i blitzlys. Jeg stod i min bispeskjorte, som jeg havde indkøbt fra Sverige til formålet, og stormuftien var klædt i sin muslimske klædedragt. Vi gav hånd, som et udtryk for forsoning og venlighed. Vi viste, at vi kunne være sammen, at vi var på talefod, og at vi hverken var voldelige eller aggressive.”

”Hvorfor denne berøringsangst?”

Steen Skovsgaard ærgrer sig dog over, at Udenrigsministeriet ikke efter rejsen fortsatte samarbejdet med religiøse aktører for at finde ud af, hvordan man fremover undgår kriser på baggrund af religion.

”Hvorfor denne berøringsangst over for religion og religiøse mennesker? Hvorfor har Udenrigsministeriet og den danske regering ikke en klar politik for, hvordan man samarbejder med religiøse institutioner? Tror man, at man kan undertrykke eller negligere religion som en vigtig del af et samfunds sammenhængskraft?”, skriver Steen Skovsgaard.

Læs hele kronikken her

Opbakning fra baglandet

Hos DMRU og DMR er vi glade for Steen Skovsgaards indspark til debatten om religiøse aktørers rolle i dansk udenrigspolitik, fordi det viser, at det kirkelige bagland bakker op om det arbejde, som medlemsorganisationerne har udført i mange år. Vi er ikke i tvivl om, at religion og religiøse aktører er en vigtig del af for eksempel freds- og forsoningsarbejdet, ligesom vi ved, at det kirkelige udviklingsarbejde har været med til at skabe stabile lokalsamfund i en lang række lande.

Vi håber, medlemsorganisationerne også tager kronikken til sig som en opbakning til deres vigtige arbejde, men også, at de får øjnene op for, at baglandet er i fuld gang med diskussionerne, og at vi som kirkelige organisationer må blive bedre til at dele den viden og de holdninger, som vi har opbygget gennem mange års engagement i kirkeligt udviklingsarbejde.

SIDSTE NYT

Ny generalsekretær i Dansk Missionsråd

Tirsdag, 26. November 2019

Henrik Sonne Pedersen er ny generalsekretær for Dansk Missionsråd Henrik...

DMRs efterårsrepræsentantskabsmøde 18. november 2019

Onsdag, 2. Oktober 2019

Danske missionsorganisationers fremtid Dato og sted: Mandag d. 18. november...

Engageret generalsekretær søges til Dansk Missionsråd med start 1.1. 2020

Onsdag, 2. Oktober 2019

Engageret generalsekretær søges til Dansk Missionsråd med start 1.1. 2020 Har...

Tilmelding til nyhedsbrev

Bestil Ny Mission

logo neg

Følg med på

facebook

 

Dansk Missionsråd | Peter Bangs Vej 5B | 2000 Frederiksberg | Tel:+45 3961 2777 | E-mail: dmr@dmr.org
Bankkonto til bidrag: Danske Bank reg.nr. 4190 konto 10850789