Tros- og religionsfrihed i Kina

HK CCC WanchaiChurchDen danske udenrigsminister besøger i disse dage Kina. Regeringen har i regeringsgrundlaget lovet fokus på menneskerettigheder og specielt på tros- og religionsfrihed. Under sit besøg har udenrigsministeren lovet finansiering af et kulturcenter hvor kineserne selv står for udvælgelsen af fokusområder. Spørgsmålet er om det er tilfredsstillende. Det tror jeg ikke, fordi jeg frygter, at en sådan indsats slet ikke står mål med de markante menneskerettighedskrænkelser der foregår i landet:

Fra vores internationale netværk af kristne kirker og organisationer har vi fået rapporter om at menneskerettighedsadvokaten Zhang Kai står over for en langvarig fængselsstraf eller ligefrem dødsstraf for at forsvare almindelige borgerlige frihedsrettigheder. Zhang Kai blev hentet af politiet den 25. august 2015 i Wenzhou og er blevet anklaget for at ”skabe social uorden, stjæle, udspionere, købe og ulovligt viderebringe statshemmeligheder og efterretninger til personer og organisationer uden for Kina” (vores oversættelse). Zhang Kai var forsvarer for pastor Huang Yizi, der afsoner en 1-årig straf for at protestere for fjernelse af kors og nedrivning af kirker i Zhejiangprovinsen. Zhang hjalp også med at forme en gruppe af advokater med formal om at beskytte kors på kirker og tilbød rådgivning til flere kirker der blev truet til at fjerne kors på deres bygninger. Han har ikke fået tildelt adgang til advokatbistand. Hans fængsling, i et såkaldt ”ukendt fængsel” tyder på at han vil blive holdt i et ekstra sikkert fængsel, hvor der er øget risiko for at ekstrem dårlig behandling og tortur.

En anden er den kristne menneskerettighedsadvokat Gao Zhisheng, der blev tortureret i fængslet. En tredje er biskop Shi, som blev fængslet i 14 år, og blev rapporteret at være døde tidligere i år på et ukendt sted. En fjerde er Wang Yu, hvis anholdelse og tilbageholdelse på et ukendt sted satte gang i protester fra flere kollegaer som man tror igen har medført massearrestationer og tilbageholdelser af menneskerettigheds advokater i et hidtil uset antal siden juli 2015. Hong Kong´s prodemokratiske aktivist Joshua Wong, kunstner og politisk aktivist Ai Weiwei og nobelprismodtager Liu Xiaobo, som forsat er i husarrest, hører også med til den lange liste. Den lange liste med krænkelser af tros- og religionsfrihed for buddhister i Tibet, muslimer i Xinjiangprovinsen, kristne i Zhejiangprovinsen og problemerne med tilbagesendelse af flygtninge til Nordkorea fra Kina.

Hvis regeringen stadig står ved regeringsgrundlagets formuleringer om særligt fokus på forfulgte minoriteter vil Kinas krænkelser på området være et oplagt sted at tage fat. I det lys tvivler jeg på, at et kulturcenter er den mest oplagte udmøntning af regeringsgrundlagets særlige fokus på forfulgte minoriteter.  

Generalsekretær Jonas Adelin Jørgensen

SIDSTE NYT

Ny generalsekretær i Dansk Missionsråd

Tirsdag, 26. November 2019

Henrik Sonne Petersen er ny generalsekretær for Dansk Missionsråd Henrik...

DMRs efterårsrepræsentantskabsmøde 18. november 2019

Onsdag, 2. Oktober 2019

Danske missionsorganisationers fremtid Dato og sted: Mandag d. 18. november...

Modtag Det Danske Missionsselskabs historie

Mandag, 8. April 2019

Modtag Det Danske Missionsselskabs historie SUBSKRIPTIONSTILBUD DET DANSKE MISSIONSSELSKABSHISTORIE v....

Tilmelding til nyhedsbrev

Bestil Ny Mission

logo neg

Følg med på

facebook

 

Dansk Missionsråd | Peter Bangs Vej 5B | 2000 Frederiksberg | Tel:+45 3961 2777 | E-mail: dmr@dmr.org
Bankkonto til bidrag: Danske Bank reg.nr. 4190 konto 10850789