Ny bog dokumenterer dansk missionsarbejde

”Stemmer fra Tanzania” giver tanzanierne en stemme og lader dem selv fortælle, hvad mere end 100 års dansk missionsarbejde i landet har betydet for dem.

Har dansk missionsarbejde i Tanzania nedbrudt eller udviklet lokalbefolkningens kultur? Debatten dukker jævnligt op i medierne, men nu er der udkommet en bog, hvor tanzanierne selv kommer til orde og fortæller om deres stammemyter og livsform, inden de mødte de første missionærer, og hvad det kristne budskab kom til at betyde for mange af dem.

Bogen ”Stemmer fra Tanzania” er resultat af en fem ugers reportagerejse til Tanzania i sommeren 2014. Her interviewede journalist Svend Løbner både de kristne og de, der betragter kirkens arbejde udefra: Borgmester, embedslæge, socialchef, imam, sheik, partiformand osv. Kildernes udtalelser kom til at angive de syv temaer, som har fået hver deres kapitel i bogen.

Undrede sig over kritik

Svend Løbner er freelancejournalist for flere hjælpeorganisationer og foretager reportagerejser til bl.a. Østafrika. Han er selv vokset op i Tanzania som barn af missionærer og har derfor oplevet missionsarbejdet indefra.
Da han som voksen kom tilbage til Danmark mødte han af og til en negativ indstilling til missionsarbejde, og det undrede ham. Senest har religionshistoriker Mikael Rothstein i bogen ”Regnskovens religion” kaldt missionsarbejde for en ”velsmurt kristen missionsindustri”, der er ”grådig”, og fremhævet ”kristne missionærers destruktive effekt på kulturfronten” og at de ”bidrager aktivt til det kulturelle sammenbrud”.

- Det billede af kristent missionsarbejde kan jeg slet ikke genkende, fortæller Svend Løbner.
- Men hvad mener tanzanierne selv? Det er jo mere relevant at spørge dem, det hele drejer sig om, skynder han sig at tilføje.

Over 50 interviews

Svend Løbner rejste med sin søn Samuel André som fotograf de 4.400 kilometer rundt til Pinsekirkernes arbejde i Sanjaranda og Singida, Brødremenighedens arbejde i Kipili og Sumbawanga, Luthersk Missions arbejde i Iringa og Dar es Salaam, Bibelselskabets arbejde i Singida, Iramba og Iringa, samt Danmissions arbejde på Zanzibar. 

Det blev til 20 dybe interviews med kristne suppleret med over 30 korte interviews med de nævnte lokale religiøse og sekulære ledere.

”Stemmer fra Tanzania” har et forord af generalsekretær for Dansk Missionsråd Jonas Adelin Jørgensen. Forordet redegør for forskning i protestantisk missionsarbejdes betydning for social udvikling.

Bogen koster 100 kr. og kan købes gennem ProRex.dk

SIDSTE NYT

Ny generalsekretær i Dansk Missionsråd

Tirsdag, 26. November 2019

Henrik Sonne Petersen er ny generalsekretær for Dansk Missionsråd Henrik...

DMRs efterårsrepræsentantskabsmøde 18. november 2019

Onsdag, 2. Oktober 2019

Danske missionsorganisationers fremtid Dato og sted: Mandag d. 18. november...

Modtag Det Danske Missionsselskabs historie

Mandag, 8. April 2019

Modtag Det Danske Missionsselskabs historie SUBSKRIPTIONSTILBUD DET DANSKE MISSIONSSELSKABSHISTORIE v....

Tilmelding til nyhedsbrev

Bestil Ny Mission

logo neg

Følg med på

facebook

 

Dansk Missionsråd | Peter Bangs Vej 5B | 2000 Frederiksberg | Tel:+45 3961 2777 | E-mail: dmr@dmr.org
Bankkonto til bidrag: Danske Bank reg.nr. 4190 konto 10850789